U SUSRET DODELI OSKARA: MUSTANG I ŠAULOV SIN U DKC-U

Favoriti u trci za najbolji strani film 88. dodele nagrada Američke filmske akademije, francuski Mustang i mađarski film Šaulov sin, ponovo su pred domaćom publikom!

Nakon beogradske premijere krajem prošle godine i velikog uspeha na Slobodnoj zoni i Festivalu autorskog filma, a neposredno pred dodelu Oskara, filmove Mustang i Šaulov sin gledamo na redovnom bioskopskom repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda od četvrtka 11. februara.

Francuski film Mustang kritika naziva feminističkom bajkom, iako ga rediteljka filma, Deniz Gamze Erguven smatra izuzetno realističnom slikom položaja žene u savremenoj Turskoj. Priča o pet sestara iz ugla Lale, najmlađe od njih, čija se naivna igra sa dečacima, viđena očima patrijahalnog komšiluka, pretvara u pakao, a kuća mesto za ugovaranje brakova. Praćene snažnim tonovima koje je komponovao dugogodišnji saradnik Nika Kejva, Voren Elis, sestre će zajednički tražiti svoju slobodu van tradicionalno rigidnih stega.

Debitantski film mađarskog reditelja Lasla NemešaŠaulov sin, dobitnik je Gran Prija u Kanu, a po mišljenju kritike najbolje je ostvarenje prošlogodišnje glavne selekcije. Sa brojnim nagradama, među kojima je i Zlatni globus za najbolji strani film i mnoštvom pozitivne kritike, Nemeš se već ističe kao jedan od vodećih predstavnika talasa mađarskih mladih reditelja.

Šaulov sin, na realističan i veoma originalan način prikazuje svakodnevni život u Aušvicu, ispričan iz vizure protagoniste filma Šaula, pripadnika Zonderkomanda, čiji su zadaci u logoru bili jedni od najmučnijih - čišćenje gasnih komora i peći u kojima su spaljivana tela zarobljenika, bacanje ljudskog pepela, pranje i sortiranje stvari kojih za ubijenima ostaju. Šaul će, jednog od tih tragičnih dana, među leševima naići na telo deteta za koje veruje da je njegov sin, nakon čega ga ništa neće sprečiti da ga dostojno sahrani.

Nemeš, učenik i pomoćnik rediteljskog znalca Bela Tara, smatra da Šaulov nije film koji prikazuje holokaust, već jednostavnu priču o ograničenjima običnog čoveka u životno dramatičnoj situaciji. Nasuprot brojnim filmskim prikazima mitskog logorskog preživljavanja, Šaulov sin pruža gledaocima istorijsku realnost koja se danas magli u sećanju mnogih.

Mustang i Šaulov sin su na repertoaru Dvorane kulturnog centra Beograda do 17. februara u terminu od 19 i 21 čas.

 

Comments are closed.