Otvorena projekcija filma DEMOKRATIJA i razgovor sa Rodoljubom Šabićem

Dokumentarni film Demokratija: groznica za podacima (Democracy – Im Rausch der Daten) će se 30. maja u Domu omladine Beograda, sa početkom u 20 časova prikazati u okviru završnog i otvorenog dana Festivala subverzivnog filma - Plan B.

Autor ovog nemačkog ostvarenja, David Bernet, godinama je pratio pripreme za reformu propisa o zaštiti podataka o ličnosti u Briselu.

Stara EU direktiva iz 1995. prevaziđena je već krajem iste decenije munjevitim razvojem tehnologije, međutim, proćiće još deset godina pre nego što će, 2012, na dnevni red stići predlog nove regulative.

U pozadini naizgled neuke i spore birokratije, počeo se nazirati interes krupnog biznisa i država-informatičkih sila. Široj javnosti ovi odnosi ostali su potpuno nevidljivi, kako se zakonodavni procesi EU odvijaju uglavnom iza zatvorenih vrata.

Upravo zbog toga, Bernetovo ostvarenje proglašeno je dokumentarističkim remek-delom, budući da ide daleko iza scene - u prostor korporativnih advokata, stručnog i tehničkog osoblja briselske birokratije, lobista i aktivista.

Dokumentujući borbu za temeljno ljudsko pravo u digitalnom okruženju – zaštitu privatnosti, odnosno podataka o ličnosti, Bernet jezikom svima razumljivim, razvija priču o internetu, podacima i birokratiji, kao temi od vitalnog značaja za sve građane i građanke.

Projekciji u Domu omladine Beograda, prethodiće razgovor o filmu i značaju privatnosti u savremenom dobu sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem. Razgovor će voditi Đorđe Krivokapić, direktor za pravne prakse SHARE Fondacije.

Besplatne ulaznice možete preuzeti na dan projekcije, u ponedeljak (30. 5), od 10 – 14 časovau beogradskoj kancelariji Fondacije Hajnrih Bel, Kralja Milana 6/1.

Comments are closed.