Bikini Mun, Grejs Džons, Vitni Hjuston i Duhovi sa Siclije na aprilskim bioskopskim repertoarima

Na repertoarima domaćih bioskopa od 5. aprila naći će se Bikini Mun, najnoviji film jednog od najboljih reditelja sa ovih prostora Milča Mančevskog. Mančevski je autor nagrađivanih kultnih ostvarenja Pre kiše, Prašina i Majke koji od 1979. godine živi i stvara u Njujorku kao reditelj, scenarista i fotograf. Njegov najnoviji „lažni dokumentarac“ dobio je odlične kritike i nagrađen je na festivalu u Portugalu, a prati priču o povratnici iz rata u Iraku i njenom novom životu na ulicama Njujorka. Naime, dok pokušava da vrati ćerku iz hraniteljske porodice, prelepu Bikini Mun sreće ekipa koja snima dokumentarne filmove i nastoji da joj pomogne u toj nameri snimajući dokumentarac o njoj, a istovremeno želeći da dođe do slave.

Milčo Mančevski, inače, bio je predsednik žirija na ovogodišnjem FESTU, na kome je Bikini Mun imao premijeru u Beogradu, a na istom festivalu prikazan je i film „Portret umetnika: Milčo Mančevski“ rediteljke Katarine Vražalić, koji govori o njemu kao autohtonom umetniku čiji su svi filmovi hrabar iskorak iz poznatih klišea i koji nas kroz svoje radove, uključujući i Bikini mun, podseća da film može biti originalno umetničko delo.

Pored favorita Bikini Mun, distributerska kuća Five Stars tokom aprila u bioskopima će predstaviti i filmove: Grejs Džons: crveno svetlo i hleb – dugo snimani dokumentarac premijerno prikazan na festivalu u Torontu, o revolucionarnoj muzičkoj umetnici, supermodelu i filmskoj zvezdi koja će kao jedan od hedlajnera nastupiti na ovogodišnjem EXIT-u i odatle započeti svetsku turneju, zatim film Vitni Hjuston: Biti svoja – još jedan muzički dokumentarac o jednom od najboljih ženskih vokala ikada, kao i Duhove sa Sicilije, italijansku tinedjž dramu.

 

Comments are closed.